
 

 

 
 

 

MEMORANDUM  
 
 
TO:   Daryl Morey 
 
FROM:  Daniel Licht, AICP 
 
DATE:   2 December 2011 
 
RE:   Lakeville – Zoning Ordinance 
 
TPC FILE:  135.01  
 
 

BACKGROUND 
 
Comprehensive updates of the Zoning Ordinance and Subdivision Ordinance were 
adopted by the City Council on 17 May 2010 as required by State Statues to implement 
the 2008 Comprehensive Land Use Plan.    In the subsequent 17 months, City staff has 
identified sections of the Zoning Ordinance that need to be revised to clarify the intent of 
the regulations.   The City has received input from other stakeholders including 
developers, brokers and property owners requesting clarification of specific sections of 
the Zoning Ordinance or Subdivision Ordinance.    The City also held a Development 
Forum and conducted a Development Survey that garnered additional feedback as to 
possible modifications of the City’s development regulations to streamline the review 
process and make these regulations more user friendly.    
 
The Planning Commission reviewed a list of possible amendments to the Zoning 
Ordinance and Subdivision Ordinance at their 17 November 2011 work session.   This 
memorandum forwards Part 1 of the proposed modifications of the Zoning Ordinance 
and Subdivision Ordinance, which are more technical in nature and not a matter of 
policy.  Further discussion regarding additional amendments will occur at future 
Planning Commission meetings or work sessions. 
    
 
Exhibits: 
 
A. Draft Ordinance amendment  
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ANALYSIS 
 

� State Statues 462.358, Subd. 3.c provides that preliminary plats are valid for one 
year from the date of approval.   Section 10-2-2.D of the Subdivision Ordinance 
is proposed to be amended to extend the requirement for submission of a 
preliminary plat out to one year consistent with State Statutes.   The proposed 
amendment would thereafter allow an administrative extension of preliminary plat 
approvals for up to one additional year.  Subsequent extensions would require 
City Council approval.   This amendment reflects that more projects are requiring 
additional time to move to a final plat stage given current market conditions and 
allowing for initial extensions to be processed administratively will better facilitate 
this process. 
 

� Final plat applications are not required by State Statute to be reviewed by the 
Planning Commission.   By design, final plat applications are intended to be 
technical reviews that the request is consistent with the entitlements granted with 
the preliminary plat, that the detailed construction level plans conform with City 
requirements and that any conditions of preliminary plat approval have been 
satisfied.    Section 10-2.3.B is proposed to be amended to not require Planning 
Commission review of final plat applications unless the Zoning Administrator or 
City Council determines circumstances warrant.    
 

� As the Planning Commission is not required to approve the final plat, the 
signature of the Planning Commission chair and secretary is not required on the 
documents.   Section 10-3-4.C is proposed to be amended to remove their 
signature lines from final plats.   
 

� Section 11-17.21.A and B of the Zoning Ordinance is to be clarified to state that 
the area of a lot established before January 1, 1994 is measured based on the 
area of a horizontal plane within the lot lines.     The current wording had been 
moved from the definition section of the Zoning Ordinance and seemed to be 
incomplete without the added language.   

 
� Section 11-21-9.C.1 of the Zoning Ordinance is amended to remove the note 

regarding bare root trees as such plantings are only appropriate as seedlings 
within stormwater basins and would not apply to the intent of the regulations of 
this Section. 
 

� Section 11-23-15.K of the Zoning Ordinance is proposed to be amended to 
eliminate the licensing requirement for off-premises signs.  The licensing 
requirement in not needed as the Zoning Ordinance adequately addresses 
existing signs as permitted principal uses subject to performance standards and 
prohibits new signs.   As the remaining provisions of this section mirror Section 
11-23-15.W of the Zoning Ordinance, this section is to be “reserved”.   
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� Sections 11-72-7.H.11 and 11-73.7.H.11 of the Zoning Ordinance are proposed 
to be amended to include language previously added in 2004 (but removed with 
the 2010 update) regarding signage for convenience food uses, including exterior 
menu boards.  
 

� Section 11-75-13.E.1 of the Zoning Ordinance establishes a minimum parking 
setback of 10 feet for uses in the O-P District.  However, Section 11-21-9.A.1 of 
the Zoning Ordinance establishes a minimum landscape buffer of 20 feet when 
the parking areas abut a residential district.  A cross reference to this 
requirement is proposed to be added to Section 11-75.12.E.1 of the Zoning 
Ordinance.   
 

� The DNR has provided the City data on the Ordinary High Water Levels for 
Horseshoe Lake and an unnamed lake, which is proposed to be included in the 
table in Section 11-102-9.B.1 of the Zoning Ordinance.    

 
 

CONCLUSION 
 
The Planning Commission will consider the proposed amendments at a public hearing 
to be held on 15 December 2011.  City staff and our office recommend approval of the 
proposed amendments in the form attached hereto.    
 



 

ORDINANCE NO. _____ 

 

CITY OF LAKEVILLE 

DAKOTA, COUNTY, MINNESOTA 
 
 

AN ORDINANCE AMENDING THE TITLE 10 (SUBDIVISION ORDINANCE) AND 
TITLE 11 (ZONING ORDINANCE) OF THE LAKEVILLE CITY CODE 

 
 
THE CITY COUNCIL OF THE CITY OF LAKEVILLE ORDAINS: 
 
 

Section 1.   Section 10-2-2.D.6 of the City Code is hereby amended to read as 
follows: 

 
6. If the preliminary plat is approved by the city 

council, the subdivider must submit the final plat 

within one hundred (100) days (1) year after the 

approval or approval of the preliminary plat shall be 

considered void, unless:  

 

a. A request for time extension is submitted in 

writing and approved by the City Council to the 

zoning administrator prior to the expiration of 

the one (1) year period.   

 

b. A request for an additional one (1) year 

extension not to exceed two (2) years from the 

date of preliminary plat approval may be approved 

by the zoning administrator.   

 

c. Requests for an extension beyond two (2) years 

from the date of preliminary plat approval shall 

be subject to approval by the city council. 

 
 

Section 2.   Section 10-2-3.B of the City Code is hereby amended to read as 
follows: 
 

B.  Approval of the Planning Commission Zoning 

Administrator Recommendation:  

 

1. Ten (10)Five (5) copies of the final plat 

including all information outlined in section 10-
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3-3 of this title shall be submitted to the 

zoning administrator for distribution to the 

planning commission, city council and appropriate 

city staff.  

 

2. The City staff zoning administrator shall examine 

the final plat and prepare a recommendation as to 

the planning commission. Nature of approval, 

disapproval or any delay in decision of the final 

plat, which recommendation shall be conveyed to 

the subdivider prior to review by the city 

council. will be conveyed to the subdivider 

within ten (10) days after the meeting of the 

city planning commission at which such plat was 

considered. 

 

3. The zoning administrator shall refer the final 

plat to the planning commission for review if the 

proposed final plat is substantially different 

from the approved preliminary plat or the 

requirements of the preliminary plat are not 

resolved. 
 
 

Section 3.   Section 10-2-3.C of the City Code is hereby amended to read as 
follows: 

 
C. Approval Of The City Council: After review of the 

final plat by the planning commission, such  

 

1. The final plat, together with the recommendations 

of the planning commission (when applicable) and 

the City staff zoning administrator shall be 

submitted to the city council for approval.  

 

2. The city council may refer the final plat to the 

planning commission for review if the proposed 

final plat is substantially different from the 

approved preliminary plat or the requirements of 

the preliminary plat are not resolved. 
 

3. If accepted, the final plat shall be approved by 

resolution, providing for the acceptance of all 

agreements for basic improvements, public 

dedication and other requirements as indicated by 

the city council.  
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4. If disapproved, the grounds for any refusal to 

approve a plat shall be set forth in the 

proceedings of the council and reported to the 

person or persons applying for such approval 

within ten (10) days of the city council’s 

action. 

 
 

Section 3.   Section 10-3-4.C of the City Code is hereby amended to read as 
follows: 
 

C. Space for certificates of approval and review to be 

filled in by the signatures of the chair of the city 

planning commission and the mayor and city clerk. The 

form of certificate by the planning commission is as 

follows: 

 

    Reviewed by the Planning Commission of the City of 

Lakeville. 

 

    This day of , 20 . 

 

    Signed:  

Chair  

 

    Attest:  

Secretary  

 

The form of approval of the city council is as 

follows: 

 

    This day of , 20 . 

 

    Signed:  

Mayor  

 

    Attest:  

City Clerk 

 

 
Section 5.   Section 11-17-21.A of the City Code is hereby amended to read as 

follows: 
 
A.  Lots Of Record And Preliminary Platted Lots Having 

Legal Standing On January 1, 1994:  Except as may be 

otherwise required by this title, the area of a lot 

shall be measured as the area of a horizontal plane 

within the lot lines. 
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Section 6.   Section 11-17-21.B of the City Code is hereby amended to read as 

follows: 
 

B.  Lots Of Record Established After January 1, 1994: 

Except as may be otherwise allowed by this title, the 

area of a lot shall be measured as the area of a 

horizontal plane within the lot lines excluding "major 

drainageways", as defined by the water resources 

management plan, wetlands, water bodies, road rights 

of way, required buffer strips, regional 

utility/pipeline easements, and slopes steeper than 

three to one (3:1). 

Section 7.   Section 11-21-9.C-1 of the City Code is hereby amended to read as 
follows: 

 

1.  Minimum Size: All plants must at least equal the following 

minimum size in conformance with American Nursery 

Association standards: 

 

MINIMUM SIZE1  

     Balled And 

Burlapped/Container   

Shade trees      21/2 inch diameter    

Ornamental trees (flowering crabs, 

hawthorn serviceberry, etc.)    

  2 inch diameter 

6 - 7 foot, clump 

form    

Coniferous evergreen trees      8 feet    

Tall shrubs and hedge material 

(evergreen or deciduous)    

  3 - 4 feet    

Low shrubs:         

   Deciduous      18 - 24 inch    

   Coniferous evergreen      18 - 24 inch    

   Spreading coniferous evergreen      18 - 24 inch spread    
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Note: 

 

1. If size requirements are met, bare root plant material 

may be substituted. Type and mode are dependent upon 

time of planting season, availability, and site 

conditions (soils, climate, groundwater, manmade 

irrigation, grading, etc.). 

 

 

Section 8.   Section 11-23-15.K of the City Code is hereby amended to read as 
follows: 

 
K.  Off Premises Signs:1. Off premises signs are a 

principal use of property.  An annual license is 

required for all off premises signs. Off premises 

signs must be removed as a condition of construction 

of another principal use upon the property or platting 

or subdivision approval for the land on which it is 

locatedReserved. 

 
 

Section 9.   Section 11-72-7.H.11 of the City Code is hereby amended to read as 
follows: 

 
11. Signs: All signs and informational or visual 

communication devices shall be minimized and shall be 

in compliance with chapter 23 of this title and the 

following provisions: 

 
a. A comprehensive sign plan must be submitted as 

part of a conditional use permit application.  

 

b. Freestanding sign.  A freestanding sign allowed 

by Chapter 23 of this Title shall be a monument 

sign constructed as follows: 

 

1. The sign shall be self-supported vertically 

by a solid base extending horizontally for a 

minimum of the entire width of the sign 

face. Total height of the monument sign 

including the base shall not exceed fifteen 

feet (15'). 

 

2.  The sign base and supporting material shall 

be equal to at least forty percent (40%) of 

the total allowable sign square footage, and 

shall not be counted toward the sign area. 
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The base shall be attached to the ground for 

its entire horizontal width of the sign. The 

base shall be stone, brick, or decorative 

masonry and shall not contain any sign copy. 

 

c. In addition to the freestanding sign allowed by 

Chapter 23 of this Title, convenience food uses 

may display menu signs related to drive through 

facilities, provided that: 

 

1. Not more than two (2) menu signs per drive 

through lane are allowed. 

 

2. The menu sign(s) shall be single sided with 

an area not to exceed fifty (50) square 

feet.   

 

3. The height of the menu sign(s) shall not 

exceed eight (8) feet including its base or 

pole measured from grade to the top of the 

structure. 

 

4. The menu sign(s) shall not encroach into any 

principal building setback and shall be 

located directly adjacent to the drive 

through aisle and oriented in such a manner 

so that the sign provides information to the 

drive through patrons only and does not 

provide supplemental advertising to pass-by-

traffic and does not impair site visibility 

or obstruct circulation. 

 

 
Section 10.   Section 11-73-7.H.11 of the City Code is hereby amended to read 

as follows: 
 

11. Signs: All signs and informational or visual 

communication devices shall be minimized and shall be 

in compliance with chapter 23 of this title and the 

following provisions: 

 
a. A comprehensive sign plan must be submitted as 

part of a conditional use permit application.  

 

b. Freestanding sign.  A freestanding sign allowed 

by Chapter 23 of this Title shall be a monument 

sign constructed as follows: 
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1. The sign shall be self-supported vertically 

by a solid base extending horizontally for a 

minimum of the entire width of the sign 

face. Total height of the monument sign 

including the base shall not exceed fifteen 

feet (15'). 

 

2.  The sign base and supporting material shall 

be equal to at least forty percent (40%) of 

the total allowable sign square footage, and 

shall not be counted toward the sign area. 

The base shall be attached to the ground for 

its entire horizontal width of the sign. The 

base shall be stone, brick, or decorative 

masonry and shall not contain any sign copy. 

 

c. In addition to the freestanding sign allowed by 

Chapter 23 of this Title, convenience food uses 

may display menu signs related to drive through 

facilities, provided that: 

 

1. Not more than two (2) menu signs per drive 

through lane are allowed. 

 

2. The menu sign(s) shall be single sided with 

an area not to exceed fifty (50) square 

feet.   

 

3. The height of the menu sign(s) shall not 

exceed eight (8) feet including its base or 

pole measured from grade to the top of the 

structure. 

 

4. The menu sign(s) shall not encroach into any 

principal building setback and shall be 

located directly adjacent to the drive 

through aisle and oriented in such a manner 

so that the sign provides information to the 

drive through patrons only and does not 

provide supplemental advertising to pass-by-

traffic and does not impair site visibility 

or obstruct circulation. 

 
 

Section 11.   Section 11-75-13.E.1 of the City Code is hereby amended to read 
as follows: 
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1.  The parking area shall be set back a minimum of ten 

feet (10') from any property line except as required 

by Section 11-21-9.A.1 of this Title.   

 

 

Section 12.   Section 11-102-9.B.1 of the City Code is hereby amended to read 
as follows: 

1.  Lakes: 

Name    

DNR ID# 

   Classification    OHWL    

Lake Marion    19-26    Refer to subsection C of this section 

   

983.1    

Orchard Lake    19-31    Recreational development (RD)    977.6    

Crystal Lake    19-27    Recreational development (RD)    934.5    

Lake Kingsley    19-30    Natural environment (NE)    980.9    

Lee Lake    19-29    Recreational development (RD)    948.5    

Horseshoe Lake 

   

19-32    Natural environment (NE)    _990.0    

Unnamed Lake    70-1101 

70-1102  

Natural environment (NE)    972.0 

971.5  

 
 

Section 13.   This ordinance shall be in full force and effect upon its passage and 
publication according to law. 

 
 
ADOPTED by the City Council of the City of Lakeville, Minnesota, this ____ 

day of _____, 2012. 
 
 
      CITY OF LAKEVILLE 
 
 
      BY: ________________________________ 
       Mark Bellows, Mayor 
 
ATTEST: 
 
 
________________________________  
Charlene Friedges, City Clerk 


